ASUSPDA.PL Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Nowy rom dla A626/A686/A696- wersja dla testerów.
Jakub Augustyniak 
Administrator

Sprzęt: A686
Wysłany: 21 Czerwiec 2009   Nowy rom dla A626/A686/A696- wersja dla testerów.

http://www.4shared.com/fi.../A6X6_test.html
Metoda na upgrade.
1. W ActiveSync musi być odhaczona opcja "zezwalaj na połączenia USB".
2. Podłączamy kabelek (bez hub'a i przelotek, bo raz to działa, a raz nie) do urządzenia i resetujemy przytrzymując przyciski power i środkowy na dpad'zie. Pojawi się ekran downloadera.
3. Odpalamy skrót "Upload ROM!" i czekamy aż się wgra.

Uwagi:
Na razie proszę nie rozpowszechniać ani nie rozbierać romu, jak będą wyeliminowane ewentualne błędy, będzie kuchenka.
Ostatnio zmieniony przez Jakub Augustyniak 1 Lipiec 2009, w całości zmieniany 1 raz  

stanley_p 
Asusowicz
Stanley

Sprzęt: A696 WM6.0PL, 8GB SDHC
Wysłany: 22 Czerwiec 2009   

Witam

A może parę słów co jest ciekawego w tym nowym ROMie? (albo czego nie ma?)

Pozdrawiam -

Stanley

Jakub Augustyniak 
Administrator

Wysłany: 22 Czerwiec 2009   

WM 6.1 wraz z programami które będą znajdować się w OEM przyszłej kuchni.

mkbdc 
Początkujący

Sprzęt: Asus a696, Asus M530W
Wysłany: 23 Czerwiec 2009   

Witam, jak dotąd romik działa bez zarzutów. Jest szybszy imho od wersji wm6. Jestem szczerze zadowolony =), że ktoś nareszcie zabrał się za napisanie kuchni do naszych asusów.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie działania romu (a nie chce lub się boi go ładować do urządzenia) pisać chętnie w miarę wolnego czasu odpiszę.

ps. dałoby radę udostępnić kuchenkę wraz z małym opisem howto ?

z góry dzięki i pozdrawiam

mkbdc

Jakub Augustyniak 
Administrator

Wysłany: 23 Czerwiec 2009   

Kuchnia będzie do ogólnego dostępu, jednak najpierw musi przejść testy.

Następna wersja do sprawdzenia ( WWE):
http://www.4shared.com/fi...6_test_WWE.html

taurus 
Początkujący

Sprzęt: Asus A696
Wysłany: 25 Czerwiec 2009   

Jakub Augustyniak napisał/a:
Kuchnia będzie do ogólnego dostępu, jednak najpierw musi przejść testy.

Następna wersja do sprawdzenia ( WWE):

Witam

niestety ten rom u mnie się nie uruchamia. po prawidłowym procesie flashowania wyświetla się niebieski ekran z napisem ASUS i na tym koniec.

Pierwszy rom wszedł ładnie, działa szybko - tylko czarna skórka utrudnia nawigację .

próbowałem ją zmienić ale u mnie się nie dało.

pozdrawiam

stanley_p 
Asusowicz
Stanley

Wysłany: 25 Czerwiec 2009   Re: Nowy rom dla A636/A686/A696- wersja dla testerów.

http://www.4shared.com/file/113218290/59866123/A6X6_test.html
<...>

Witam

Wczoraj wgrałem ten ROM, czyli wersję PL. Wczytywanie przebiegło bez najmniejszych problemów.
Również bez żadnych problemów odtworzyłem (SPB)backup zrobiony tuż przed upgrade ROM. Kilka wyrywkowo sprawdzonych programów (z tych "moich", przywróconych z backupu - wszystkich nie miałem czasu sprawdzic...) wydaje sie działać OK. Jedynie AM straciła POI, musiałem je jeszcze raz wczytać z pliku (wyszło dziś podczas jazdy samochodem, przestały gadać fotoradary ;) ). Ale nie jestem pewien na 100% czy to wina odtwarzania programów/danych z backupu - być może miałem już cos nie tak w momencie tworzenia kopii bezpieczeństwa.

Ogólnie podobnie jak mkbdc mam wrażenie, że system jest szybszy. Żwawiej wydaje mi sie działają zwłaszcza aplikacje do przeglądania grafiki, np. Resco Photo Viewer. Jakkolwiek większe, bardziej zasobożerne typu AM czy GPS Tuner już raczej bez odczuwalnej różnicy.

Widzę, że wraz z ROM "dostarczono" sporo preinstalowanych aplikacji. Nie wszystkie znam, albo znam tylko ze słyszenia. Dobrze by było zrobić jakiś ich wykaz wraz z krótkim opisem przeznaczenia. W ogóle przydałby się wykaz wprowadzonych zmian, ulepszeń, itp.

I teraz odkryte bugi:
SRS WOW. Przy próbie wejścia w zakładki TruBass i About następuje całkowite zawieszenie systemu (próbowałem także tuż po HR - tak samo). Ale to uważam za mało istotne. Tak się akurat składa, że prawie codziennie w dojazdach słucham z Asuska muzy przez słuchawki i ten system "polepszania" dźwięku uważam za nie do przyjęcia. Ktoś powie, że jak chcę mogę przecież wyłączyć. Nie do końca. Robiłem kiedyś eksperymenty i okazało się, że po zainstalowaniu SRS WOW i jego wyłączeniu zostaje obniżona maksymalna głośność urządzenia, tzn. nie można uzyskać takiej jak w systemie w ogóle "nieskażonym" przez SRS.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=87571.90 - odpowiedź #107
A przecież A696 pod względem głośności raczej mocarzem IMO nie jest.
Jeśli będzie zainteresowanie mogę te doświadczenia powtórzyć (zrobić zrzuty oscylogramów z wyjścia słuchawkowego, itp.), bo robiłem dosyć dawno.
I jeszcze jeden, choć raczej drobiazg:
Po dodaniu do Today'a elementu Bezprzewodowe czcionka jest jakaś nienaturalnie duża.

Aha i jeszcze pytanie:
Yhm, jak korzystać z tej nowej klawiatury? Np. nie widzę Shifta - jak wprowadzac np. !@# itd.?

Pozdrawiam -

Stanley

Jakub Augustyniak 
Administrator

Wysłany: 25 Czerwiec 2009   

Wszystkie spostrzeżenia przekazałem kucharzowi.

Sugerowałbym też zorganizowanie małej składki pieniężnej dla Globalbus'a. Bez niego nie byłoby WM 6.1 na A696.

stanley_p 
Asusowicz
Stanley

Wysłany: 26 Czerwiec 2009   

Cytat:
Yhm, jak korzystać z tej nowej klawiatury? Np. nie widzę Shifta - jak wprowadzac np. !@# itd.?

Odpowiadam sam sobie: gestami rysika, które ewentualnie można wyłaczyć w Opcjach klawiatury. Wówczas pojawią się klawisze Shift, Space, Backspace, itp.

Wszystkie spostrzeżenia przekazałem kucharzowi.

Sugerowałbym też zorganizowanie małej składki pieniężnej dla Globalbus'a. Bez niego nie byłoby WM 6.1 na A696.

Hm, a dokładniej jak by to miało wyglądać?

Pozdrawiam -

Stanley

Jakub Augustyniak 
Administrator

Najlepiej chyba będzie aby każdy osobiście wpłacił dowolną sumę na konto Globalbusa. W tytule przelewu podać nick i nazwę forum np. "Jakub Augustyniak- asuspda.pl".

Poświęcił dla nas naprawdę dużo swojego czasu więc trzeba się odwdzięczyć- może jeszcze coś dla nas ugotuje :)

stanley_p 
Asusowicz
Stanley

Witam

Kolejny bug: nie działa Skype. Pojawia sie na ułamek sekundy ekran startowy i znika. A przeciez działał juz poprawnie pod oryginalnym WM6.0 PL - mam na mysli ostatnią w tej chwili wersję 2.5.0.205 z 24.03.2009 (była o niej mowa w wątku:
http://asuspda.pl/forum/viewtopic.php?t=47 )
Myslałem, że może jest to spowodowane tym, że wszystkie moje aplikacje nie były instalowane od nowa, ale pochodziły z (SPB)backupu. Probowałem zatem zainstalować Skype ponownie. Krzyknał, że nie może w pełni odinstalować poprzedniej wersji a potem (przy kontyunowaniu mimo tego), że instalacja nie została zakończona poprawnie.
Spróbowałem zatem HR i instalacji na "czystym" systemie - Skype zainstalował się niby poprawnie, ale przy uruchamianiu znów tylko ekran powitalny na chwilę.

Przywróciłem zatem oryginalny ROM WM6.0 PL i tymczasem na tym moje testy kończę. Przynajmniej do czasu usuniecia z systemu tego nieszczęsnego SRS-WOW oraz zadziałania Skype. Ten ostatni jest dla mnie ważniejszy niż Tertris i inne gadżety dostarczone w zmodyfikowanym ROM-e.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Aha, jeszcze jedno, ROM WWE - potwierdzam zwis na niebieskim ekranie. Przez przypadek udało mi sie jeszcze kombinacją jednoczesnego wciśnięcia URUCHOM+POWER wejść w kalibrację ekranu. Ale to było wszystko na co go stać - po tapnieciu krzyżyków ekran zrobił się biały i na tym koniec.

Jakub Augustyniak 
Administrator

Wszystkie programy i inne "gadżety" są tylko teraz- do przetestowania. W kuchni sam sobie dobierzesz co będziesz chciał mieć w romie, a czego nie. :)

stanley_p 
Asusowicz
Stanley

Wszystkie programy i inne "gadżety" są tylko teraz- do przetestowania. W kuchni sam sobie dobierzesz co będziesz chciał mieć w romie, a czego nie. :)

A jesli tak to ok ;) Pytanie: czy SRS-WOW też to dotyczy? Bo o ile pamiętam ze swoich eksperymentów robionych dobrych kilka miesiecy temu, przy instalowaniu trzeba było podmieniać jakieś dll-ki, mieszać w rejestrze, itp.. Przypuszczam zatem (ale być może się mylę...), że efekt jest dosyć mocno "wgryziony" w dostarczony do testów system.

Pozdrawiam -

Stanley

Jakub Augustyniak 
Administrator

Wysłany: 27 Czerwiec 2009   

stanley_p napisał/a:

A jesli tak to ok ;) Pytanie: czy SRS-WOW też to dotyczy? Bo o ile pamiętam ze swoich eksperymentów robionych dobrych kilka miesiecy temu, przy instalowaniu trzeba było podmieniać jakieś dll-ki, mieszać w rejestrze, itp.. Przypuszczam zatem (ale być może się mylę...), że efekt jest dosyć mocno "wgryziony" w dostarczony do testów system.

Pozdrawiam -

Stanley

SRS WOW będzie tylko w OEM pack'u, tak jak inne programy dostarczone w tym romie. Od Was będzie zależało czy znajdą się w Waszym systemie na stałe.

A zauważyliście że block i letter recognizer są odblokowane na stałe? :hyhy:

globalbus 
Asusowicz

Sprzęt: Zest
Wysłany: 27 Czerwiec 2009   

jeszcze jeden test, tym razem minimal.

Skype to w ogóle jest problematyczny, potrafi się gryźć z wieloma rzeczami. Będziesz musiał sobie potestować różne konfiguracje.

SRS WOW, fakt nie sprawdzałem go dokładnie, ale to kwestia jednego wpisu, hklm\drivers\wavedev i wpisanie w driver tego, co jest w olddriver.

jeszcze co do poprzedniego testu wwe, wstawał z komunikacją sieciową (pukał na ASynca) czy też głucho na porcie? (zasadnicza kwestia)

Odpowiedz do tematu